Historier fra Valhal

Historier fra Valhal – billedbogen med de mange betingelser
Billedbog udgivet  2005 på forlaget Phabel (der nu hedder People’s Press Junior). 44 sider. Illustrationer Rebecca Bang Sørensen. 

Historier fra Valhal

Billedbogen ‘Historier fra Valhal’ er en genfortælling af fem af de gamle myter om de nordiske guder fortalt i småbørnshøjde. Den udspringer fra TV2’s julekalender ‘Jul i Valhal’ fra 2005, som jeg (sammen med Merlin Mann og Lene Kaaberbøl) var oprindelig idemager til.

Den endelige julekalender er selvfølgelig omarbejdet en del fra vores oplæg, og med i kalenderen var et spejl, hvor guderne fortalte de gamle myter – i praksis skete det ved hjælp af en flok tegninger, hvor guderne  ligner de skuespillere, der spiller dem i julekalenderen. Da jeg sagde ja til at lave denne billedbog, fik jeg tegningerne udleveret og måtte så sørge for, at mine fortællinger kom til at passe til dem. Det er en lidt omvendt måde at lave fortællinger på, end jeg var vant til, men en fin udfordring.

Jeg gik tilbage til kilden og læste de oprindelige sagn og gjorde så, hvad jeg kunne for at passe dem til TV2’s oplæg, hvilket også betød, at jeg et par steder måtte bøje myten efter tegningerne. Samtidig måtte tonen gerne være lidt frisk uden at tale ned til hverken publikum eller emnet. Resultatet er blevet en blanding af klassisk billedbog, noget faktatekst om guderne, og at hver historie begynder med et vølveinspireret rim, der i det mindste er lidt mere forståeligt i sproget for moderne børn, end de oprindelige vølvevers var.

De fem historier er: Fenrisulven – Njord og Skade – Odins Runer – Balders Død – Thors Brudefærd.