Faq

- Svar på de hyppigste spørgsmål

 

 

 

 

Hvad er Mettes egen yndlingsbog (af dem, hun selv har skrevet)?

"Jeg aner ikke, hvordan jeg skal svare. Hvordan sammenligner man "Smertensbarn" med "Lasse-Leif og den Sidste Sut"? Det mærkelige ved at skrive bøger er, at man er så tæt på den bog, man skriver på i øjeblikket, at de andre glider lidt væk. Jeg kan godt opleve at genlæse en af mine bøger i forbindelse med en genudgivelse og blive helt overrasket over, hvad der står i den. Det er nogle gange svært at forstå, hvor det kommer fra alt sammen."

Hvem er Mettes egen yndlingsforfatter?

"Jeg har en ret bred smag i bøger, men jeg kan klart bedst lide bøger, hvor der er fokus på den gode historie og personerne. Jeg er meget dårlig til at holde af lyrik. Hvis jeg skal fremhæve nogen, kunne det være Jane Austen, Joe Hill (der er søn af Stephen King), Joe Abercrombie og Audrey Niffenigger. Blandt børne/ungdomsforfatterne er Robert Munchamore (som blandt andet har skrevet Cherub-serien) i min optik den helt store stjerne. Jeg læser alt, han ryster ud af ærmet. Og det er en del."

Hvor får Mette sin inspiration fra?

"Ideer ligger og flyder på gaden. De er lige til at snuppe, hvis du bare gider at få øje på dem og undre dig over dem. En stump samtale, jeg overhører i et S-tog, kan udvikle sig inde i min knold og blive til en hel roman. Eller synet af en japaner, der står tidligt om morgenen iført jakkesæt og tager et foto af et helt almindeligt hus. Eller en ørering, jeg finder på gaden. Hvem tilhører den? Er den tabt eller lagt med vilje som et tegn? Som et tegn på hvad? Det, vi ser og oplever i vore liv er et spind af fortællinger. Det svære er at vælge den rigtige tråd."

Hvor lang tid tager det at skrive en bog?

"Ja det afhænger jo selvfølgelig af, hvor stor den er ... men også af hvor kompliceret, den er.
De større af mine bøger er undervejs i hvert fald et år, fra jeg får ideen, og til manus lander hos forlaget. Derfra kan der gå endnu et, før bogen kan købes af boghandleren.
Det skyldes, at jeg skriver en bog igennem mange gange, før jeg er tilfreds med den, og imellem disse 4-5 gennemskrivninger skal bogen helst gemmes væk et stykke tid, så jeg kan se på den med friske øjne, når jeg finder den frem igen. Til gengæld kan jeg godt have gang i flere bøger på en gang."

Kommer der ikke snart flere bind i (indsæt serie), jeg er ved at læse?

"Måske ... Det er et svært spørgsmål, og jeg må tit skuffe læsere, der har forelsket sig i en af mine bøger og bare gerne vil blive ved med at have mere. Alle fortællinger må stoppe på et tidspunkt, og så er det tid, at jeg vender mig mod nye historier og personer. Efter planen ser det lige nu sådan her ud:
A.S.P.E.: Jeg bliver ved med at lave bøger i denne serie, så længe det er sjovt.
Emmy: Der er i alt 10 bøger. Serien er afsluttet.
Petrea: Der er i alt 6 bøger. Serien er afsluttet.
Sværdets Mester: Der er i alt 10 bøger. Serien er afsluttet.
Den Grønne Ø: Der er i alt 4 bøger. Serien er afsluttet.
Lasse-Leif: Vi bliver ved, mens det er sjovt at lave bøgerne
Dødsgudens Løgne/Støvets Land er afsluttet med 2 bind
Sisse og Simone: Der kommer kun de to bind i serien, der er på gaden nu
Gemini: Er afsluttet med 6 bind
Blink: Der kommer kun den ene bog
Mille: Der kommer kun den ene bog
Hacker: Der kommer kun den ene bog
Det (d)øde hus på Egevej: Der kommer kun den ene bog

Bliver man rig af at være forfatter?

"Ja, hvis man hedder J.K. Rowling. Ellers ikke. Danmark er et lille land. Det er ikke alle danskere, der læser bøger. Det er ikke alle de danskere, der læser bøger, der gider læse mine bøger.
Som forfatter i Danmark er vi afhængige af blandt andet penge fra biblioteksudlån og foredrag for at det hele kan løbe rundt, og selv da, har de fleste danske børnebogsforfattere et andet job ved siden af eller en rig ægtefælle ved hånden. Det er et godt bud, at vi er omkring 25 i Danmark, der – med foredrag og bibliotekspenge – kan leve af at skrive for børn og unge."

Hvad laver Mette, når hun ikke skriver bøger?

"Jeg forsøger at råbe min krop op på forskellige måder. Det kan godt være svært at få bevæget sig nok, når man sidder hele dagen foran skærmen.
Jeg spiller en del brætspil (Agricola er min yndlings) og bruger meget tid i mit køkken på somme tider ret besynderlig mad (jeg er både den lykkelige ejer af en elektrisk pastamaskine og en ismaskine med indbygget kompressor). Jeg læser, ser serier, underholder sønnike og forsøger at holde mig langt væk fra computerspil, fordi de ellers spiser resten af min tid.

Har Mette altid vidst, at hun ville være forfatter?

"Jeg har i hvert fald altid kredset om fag, der på en eller anden måde handler om tekst og fortælling. Jeg overvejede som barn at blive dansklærer, bibliotekar, journalist eller forfatter ... eller dyrlæge. Men dén ambition døde hurtigt ved tanken om at komme til at aflive uønskede hundehvalpe."