Nielsens Danmarkshistorie

Udgivet på Forlaget Alvilda 2021. 176 sider. Illustrationer: Sussi Bech. Bogen er bestilt af og udviklet i samarbejde med Socialdemokratiet, men Mette Finderup har haft helt frie hænder til bogens indhold.

Nielsens Danmarkshistorie er en krønike om arbejderfamilien Nielsen, som begynder ved Slaget på Fælleden, hvor lille Jens blander sig ved et uheld, og slutter i nutiden under coronabølgen, hvor Ida-Marie af hensyn til klimaet blander sig i menuen til sine bedsteforældres sølvbryllup.

Nielsens Danmarkshistorie er en fortælling om modige børn og stædige forældre. Om fortidens fattigdom og nutidens sammenhold. Om børneliv gennem tiderne og én families ukuelige vilje til at skabe forandring. Bogen består af en lang række selvstændige fortællinger, hvor hovedpersonen altid er familiens børn. I det efterfølgende kapitel går vi til næste generation, og de personer, vi allerede har hørt om, rykker nu op og bliver bipersoner i form af forældre eller bedsteforældre til det ny kapitels helte.

Det er blevet en fortælling om Danmark gennem 150 år fortalt for alle fra 6 til 100 år. Den er velegnet til højtlæsning, og der er meget at tale om, når bogen er lukket.

”Nielsen-genet … det er en ting, der løber i familien. Vi har altid blandet os, når vi havde en sag. Somme tider gør vi noget klogt. Somme tider noget meget dumt.”