Ivanhoe

Ivanhoe, oprindeligt skrevet af Sir Walter Scott. 278 sider. Gennemarbejdet af Mette Finderup. Illustreret af Lars Gabel. Udgivet 2019, Forlaget Gyldendal

"Verdens bedste ridderroman", "Den første fantasyroman fra en tid, begrebet ikke fandtes," "Game of Thrones fader", "Min yndlingsbog, da jeg var barn." "Rebekka er en vildt vigtig kvinderolle!" Det er bare nogle af de ting, Mette har udtalt om Ivanhoe, og hun var kisteglad, da hun fik chancen for at lægge sit hjerte i at skrive en ny udgave af romanen, der egentlig er en ensembleroman med mange vigtige personer og slet ikke kun handler om den unge ridder Ivanhoe. 

Handling: Jorden ryster under England. Landets retsmæssige konge, Richard Løvehjerte, sidder fanget på en borg i Europa efter et mislykket korstog, og imens forsøger hans bror Prins John at overtage magten i landet. Storbonden Cedric er kernen i modstandskampen mod Prins John, men Cedric mangler sin allerdygtigste ridder, sin søn Wilfred af Ivanhoe, som han har forvist, da Ivanhoe forelskede sig i den forkerte kvinde. Nu er Ivanhoe på vej hjem til England for at gense den skønne Rowena og få hævn over ærkefjenden, den mægtige tempelridder Brian de Bois-Guilbert, og der lyder rygter om, at Kong Richardt er sluppet fri af sit fangenskab.

Klassikeren Ivanhoe er oprindeligt skrevet i 1820 og senere omskrevet og genskrevet gang på gang. Oprindeligt er den udgivet som en voksenroman, og i denne udgave har Mette valgt at gå tilbage og arbejde med originalteksten i stedet for at videreudvikle på en af de børnevenlige versioner. Bogen er derfor tæt på originalen, og Mette har været meget tro mod handlingen, men har opfrisket sproget, opdateret dialogen og luget ud i de mange naturbeskriveler. Det er en hæsblæsende fortælling om magtkamp, kærlighed, hekseforfølgelse, bortførelser, borgafbrændinger, turneringer og heltemod.