A.S.P.E. (for ‘Alin, Silvius, Pilo og Ene)

Troldkvinden Erina har samlet en flok på fire forældreløse børn, som hun oplærer i de klassiske dyder til at blive en stærk og sammentømret eventyrgruppe. Alin er yngst og gruppens sværdkæmper, Silvius skal lære at være magiker og kaste ildkugler, Pilo bliver bedre og bedre til at skyde med bue, og Ene er ekspert i at snige sig i skyggerne og dirke låse op. De fire venner bliver uden tvivl seje om nogle år, men lige nu har de lige lært hinanden at kende, og de er stadig 'kun' børn, der kommer ud for måske lidt for vilde eventyr. 

Serien A.S.P.E. er primært skrevet til de 10-13-årige, men ældre fantasyfans kan sagtens være med. A.S.P.E. er en utilsløret hyldest til min egen oplevelse af at spille rollespil med vennerne (ikke sådan noget med latex-våben ude i skoven, men rollespil som fortællemedie med blyant, terninger og papir omkring et bord). Bøgerne er illustreret med kærlig hilsen til Sværd-og-Trolddom-serien fra slut-firserne, og hver bog i serien er afsluttet og kan læses uafhængigt af de andre. Der er foreløbig planlagt seks bøger i serien. 

Udgivet på Alvilda 2018. Fantasyserie for mellemstore børn (og deres forældre). Illustreret af Christian Guldager

Børnene bliver sendt på deres første eventyr, da Erina ikke længere kan holde ud at have dem løbende hjemme på slottet. Opgaven er simpel: De skal tage til den nærmeste by og undersøge en skummel læge, der rejser rundt og helbreder folk lidt for billigt.

Doktoren har en mystisk maskine, der kan aflæse sygdomme ved hjælp af en blodprøve, og da børnene bryder ind i hans lægevogn finder de ud af, hvad han egentlig skal bruge alt det blod, han rejser rundt og opsamler til. Pludselig er eventyret meget større, end nogle havde troet, og Alin, Silvius, Pilo og Ene må klare sig så godt de kan uden nogen form for voksenhjælp.

 

Udgivet på Alvilda 2018. Illustreret af Christian Guldager

Da Alin får et ordentlig hak i selvtilliden, besluttet gruppen at rejse til den fjerneste ende af landet, hvor sagnet siger, der ligger et mægtigt sværd og venter på sin nye ejer. Desværre ligger sværdet på en gigantisk kirkegård nede i en afdød greves kiste, og rygtet fortæller, at det holder en gigantisk lig-æder på plads under jorden. Så længe, sværdet ligger i graven, kan monsteret ikke komme op.

Rygtet viser sig desværre at være sandt, og børnene må søge hjælp hos stedets meget usædvanlige kirkegårdsgraver, der gemmer på sine helt egne hemmeligheder. Imens hærger lig-æderen folkene fra den nærmeste landsby og de hjemløse, der holder til på kirkegården.

Aspe 3: Sjælehvisker. Udgivet på Alvilda 2019. Illustreret af Christian Guldager

De fire børn tager med deres mester Erina på besøg på et mystisk slot, hvor den unge baron for nylig er blevet gift. Problemet er bare, at den nye hustru er sporløst forsvundet, og Erina, der er den unge piges gudmor, frygter det værste. Alin, Silvius, Ene og Pilo bliver forklædt som tjenestefolk og sat til at spionere på slottet for at finde hende, og snart opdager de, at der er meget mere skumle ting at undersøge på stedet end den forsvundne Miranda.

Som hjælp har Ene fået en stor stak formularer af Erina, der ikke er klar over, at den lille tyv er tindrende ordblind. Det viser sig at at være meget farligt, når man ikke kan kende forskel på en helbredelsesformular og en formular, der laver ildkugler, når det hele pludseligt skal gå rigtigt stærkt!

ASPE 4: Salamandergraven. Udgivet på Alvilda 2019. Illustreret af Christian Guldager

På vej hjem fra en mission rider de fire venner forbi den mystiske Salamanderdal, hvor en tyk, uhyggelig tåge breder sig. Børnene hører et råb om hjælp dernedefra, og da de kommer den fremmede til undsætning, viser det sig, han slet ikke er så fremmed endda, men er en gammel uven til Silvius. Den fremmede hedder Konrad, og han har været i dalen for at finde en mystisk, magisk krone, men da hans gruppe blev overfaldet af øglelignende monstre stak de af og lod ham i stikken.

Konrad lægger ikke skjul på, ar han har tænkt sig at tage hjem og sladre til Silvius' far om, at Silvius er i live, og det ville være en katastrofe. Gruppens eneste chance for at forhindre det er, at de hjælper ham med at finde den mystiske krone, og det bliver starten på et farefyldt eventyr, der for alvor sætter Alin, Silvius, Pilo og Enes venskab på prøve, for Konrad viser sig at have adskillige beskidte tricks med sig i ærmet.

ASPE 5: Dommedagsbjergene. Udgivet på Alvilda 2020. Illustreret af Christian Guldager

Da Alins mor døde, blev hun solgt som slave, og hun sad tre måneder i et lille bur, før Erina fandt hende og tog hende under sine vinger. Alin har dog aldrig glemt Major Heff, der solgte hende, og de fire børn beslutter sig for at rejse ud og få hævn over den mægtige mand. Det viser sig at majoren er udstationeret i en af rigets fjerneste egne, hvor han sammen med sin hær vogter grænsen ind mod fjendeland. For at komme derud er de fire børn nødt til at rejse gennem de dødsendsfarlige Dommedagsbjerge, hvor en bande vilde dværge graver efter besynderlige mineraler og lever i indædt had til alle mennesker ... og især kvinder.

 

ASPE 6: Dødens Købmænd. Udgivet på Alvilda 2020. Illustreret af Christian Guldager

Børnene i ASPE sendes på mission langt mod syd, hvor de skal luske sig ind i en købmandsgård og undersøge sted og ejer. Erina har købmanden mistænkt for at handle med okkulte og dæmoniske genstande (og måske ligefrem at have handlet med den læge, børnene mødte i bind 1). Stedet er bevogtet som en festning, men børnene får uventet hjælp af købmandens niece. Hun har længe forsøgt at stikke af fra sin onkel, men et magisk skjold forhindrer hende i det, og da ASPE kommer ind i huset opdager de, købmanden har virkelig skumle planer med sin nieces skæbne. De må redde hende.

 

 

Aspe 7: Den værste fjende. Udgivet på Alvilda 2021. Illustreret af Christian Guldager

Det er en helt almindelig dag, da en højst ualmindelig gæst ankommer til Ulykkesholm. Gæsten kommer fra fremtiden, hvor børnene i A.S.P.E. er blevet voksne og alle har magtfulde embeder. Men noget er gået helt galt, for i fremtiden er de fire børn blevet dødeligt uvenner. Et fjendskab ulmer i fremtids-A.S.P.E. og truer med at bringe landets sikkerhed i fare. Erina har ikke andet valg end at sende Alin, Silvius, Pilo og Ene afsted til fremtiden for at tale deres voksne udgaver af sig selv til fornuft.

Men tidsrejser er både farlige og strengt forbudte. De er fyldt med paradokser, og selv den mindste handling kan få uforudsete konsekvenser i både fremtid, fortid og nutid. Og vil deres fremtids-jeg’er overhovedet tro på de fire børn? Eller lytte?

Aspe 8: Det talende kranie. Udgivet på Alvilda 2021. Illustreret af Christian Guldager

En dag får Erina besøg af en gammel bekendt. Efter lidt for meget vin kommer hun til at prale med sine fire lærlinge og siger, de kan klare sig mod hvilke som helst professionelIe voksne. Gæsten tager udfordringen op, og de laver et væddemål.

Alin, Silvius, Pilo og Ene bliver derfor sendt ind i et forseglet hulesystem for at finde en særlig skat: Et uvurderligt ædelstenskranie, der har været forsvundet i mange, mange år ...
Børnene skal konkurrere mod en gruppe voksne lejesoldater om at finde skatten. De må stå sammen og bruge al deres snilde, når de skal kæmpe mod frygtelige monstre og undgå snedige fælder. Men de får hjælp fra uventet side, da de snubler over en død mestertyv, der har ligget og kedet sig i hulerne i over 241 år ...

 

Aspe 9: Dømt til døden. Udgivet på Alvilda 2022. Illustreret f Christian Guldager

Troldkvinden Erina har opsnappet rygter om et oprør mod sin gamle ven hertug Carl. Derfor sender hun sine lærlinge på mission for at undersøge sagen. Desværre er Silvius, Pilo og Ene på det helt forkerte sted på et uheldigt tidspunkt. De bliver beskyldt for at stå i ledtog med oprørets leder, og de bliver smidt i et ganske særligt fængsel: Et stort hus, der tidligere har været bolig for en rig familie

Nu er børnene adskilt, og Alin står over for sin største udfordring nogensinde. Hun må bryde ind i fængslet og redde sine venner, før det er for sent. Men det er ikke nemt at være alene, når man er vant til at være et hold. Hun har godt nok mødt en tyvagtig type, der insisterer på at hjælpe hende, men den slags folk vil Alin nødigt være venner med!

Aspe 10: De dødes duel. Udgivet på Alvilda 2023. Illustreret af Christian Guldager.

I byen Ødelyng suser vinden over den våde hede. Her bor en flok forældreløse børn i et nedbrændt hus, mens de arbejder hårdt med at udgrave tørv for tyrannen Mester Sigurd. En nat begynder børnene at forsvinde. Et efter et … Mester Sigurd sender bud efter hjælp hos troldkvinden Erina.

Erina har ikke meget til overs for Mester Sigurd, men hun skylder hans afdøde bror en tjeneste, så hun sender ASPE afsted for at fange monsteret, der dræber de stakkels børn. Men Alin, Silvius, Pilo og Ene opdager snart, at tingene er ikke, som de ser ud til i Ødelyng, og det virkelige monster gemmer sig i skyggerne …