A.S.P.E. – ”Du bestemmer selv handlingen”

Som en sidegren til den populære ASPE-serie, kan du læse disse bøger, hvor du undervejs får forskellige valg i stil med:

Angriber Silvius kæmperotten (gå til side 9)
Stikker Silvius af? (gå til side 243).

På den måde er du som læser med til at bestemme handlingen, og i hver af bøgerne styrer du en af de fire børn fra Aspe-universet.

Bøgerne minder på den måde om Sværd-og-Trolddom-serien, som Mette Finderup selv slugte som ung, men der er også forskelle:
- Sværd og trolddom minder en del om et spil, og man bruger terninger for at klare kampene. I denne serie er der ikke så mange regler, og du bestemmer også handlingen gennem en kamp. Det er altså ikke helt så komplicerede, til gengæld er der meget mere fokus på handlingen og karakterernes eventyr end på at ’klare banen’.
- Det giver også en helt anden oplevelse at læse disse bøger, fordi man som læser kender den person, man styrer. I Sværd og Trolddom er man ’bare’ en navnløs helt i rustning, men i denne serie er man Alin, Silvius, Pilo eller Ene. Man tager valg efter, hvad man tænker, DE ville have valgt, og fordi man kender dem, føler man også på en helt anden måde med i, om det går dem godt.
- Man kan ikke dø i denne serie. Det ville simpelt hen være for mærkeligt, når nu hovedserien fortsætter alligevel. Men det betyder ikke, at det er nemt hele vejen. Og man kan godt risikere at tage nogle virkeligt dårlige valg!

Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden og uafhængigt af hovedserien. Den kan læses flere gange med helt forskellige slutninger.

Skarpskytten. Udgivet på Alvilda 2022. 192 sider. Illustreret af Christian Guldager

Dybt inde i elverskoven sker der mystiske ting. Naturen forfalder, unge mennesker bliver myrdet, og om natten lyder der uhyggelige skrig fra et ukendt væsen. Pilo drager med sin læremester Avanera ind i skoven for at finde ud af, hvad der foregår. Han har Alin med som sin hjælper, og da Avanera bliver skudt af en hadefuld skarpskytte, må de to venner tage en lynhurtig beslutning for at redde deres mester … De kan vælge at haste ind til den nærmeste storby og få Avanera i kyndige lægehænder, eller de kan drage dybere ind i den mystiske elverskov og søge en løsning der.

Rottekongen. Udgivet på Alvilda 2022. 288 sider. Skrevet af René Toft. Illustreret af Christian Guldager

Troldmandslærlingen Silvius tager med Ene og deres læremester Erina til et bryllup, der skal sikre freden mellem to rivaliserende baroner. Men ikke alle ønsker fred, og snart befinder Silvius sig midt i et komplot, der involverer kæmpestore rotter med deres helt egne planer – og kæmpestore kager. Samtidig plages han af sin fortid som grevesøn. Han vil uden tvivl møde mennesker, der tror, han er død … måske ligefrem sin mor. Og det går ikke … Kan Silvius redde brylluppet? Undgå at blive opdaget? Og forpurre kæmperottenes skumle planer?

Rottekongen er skrevet af børnebibliotekar, forrfatter og rollespiller René Toft, der her låner Mette Finderups univers. Mette har været med på sidelinjen som sparringspartner og garant for, historien passer til universet.